Plankegulve, bræddegulve, fyrretræsgulve er blandt de mest charmerende gulvtyper. Særligt i gamle huse er plankegulve en væsentlig del af charmen. Hvis gamle plankegulve er blevet fuldmalet , har dybe ridser og hakker, fernis, er det således synd at få lagt helt nye gulve, da de gamle er meget bedre end de nye. I de tilfælde vil en gulvafslibning af husets plankegulve være en meget bedre løsning, som foretages med respekt for husets ånd og arkitektur.

De fleste medtagede plankegulve kan blive pæne med en gulvafslibning. Meget ujævne og skæve plankegulve kan have brug for en gulvafhøvling. Som regel er en afslibning med den rigtige efterbehandling dog fuldt tilstrækkeligt til at, få plankegulve, der er så gode som nye.

Uanset hvilken type plankegulve man har, kan de blive som nye efter en gulvafslibning. Lyse plankegulve er som regel lavet af de hjemlige træsorter som ask, eg eller fyr.

Såvel lyse som mørke plankegulve af massivt træ er naturprodukter, som slet ikke kan sammenlignes med lamelgulve. Plankegulve er sammensat af planker, der hver især laves af ét massivt træ. Med synlige årer og knaster får plankegulve et rustikt udtryk, der er blevet en moderne klassiker i boligstil.

Plankegulve er en god investering, fordi de kan holde i mange generationer. Når plankegulve efter en årrække trænger til en ny frisk overflade, kan en gulvafslibning og efterbehandling gøre underværker.